تلویزیون OLED
تلویزیون OLED
تلویزیونهای OLED اولد در سالهای اخیر بسیار مقرون بهصرفه شدهاند. در سال ۲۰۱۳، تلویزیونهای ۵۵ اینچ OLED حدود ۹ هزار دلار قیمت داشتند و این در حالی است که اکنون در اوایل سال ۲۰۱۷، با گذشت حدود تنها ۳ سال، قیمت تلویزیونهای OLED به ۱۸۰۰ دلار رسیده است.
علاوه بر کاهش چشمگیر قیمت، تلویزیون OLED که ظرف یک سال گذشته معرفی شدهاند، از دو مزیت بزرگ دیگر نیز برخوردارند: تمامی آنها HDR و ۴K هستند. (در ادامه بهتفصیل دربارهی HDR و ۴KK توضیح خواهیم داد.)
تا چندی پیش LG تنها تولیدکنندهی تلویزیون OLED در دنیا بود؛ اما در نمایشگاه CES 2017 این روند تغییر کرد. حالا دیگر سونی و پاناسونیک نیز به جمع تولیدکنندگان تلویزیون OLED پیوستهاند.
قبل از اینکه به معرفی تکنولوژی تلویزیون OLED و آشنایی با مزایا و معایب تلویزیونهای بهرهمند از این تکنولوژی بپردازیم، بهتر است ابتدا با رقبای این تکنولوژی آشنا شویم.
چرا نمیتوان مزایای تکنولوژی تلویزیون OLED را بهراحتی به تصویر کشید؟
در دنیای فناوری، هرگاه تکنولوژی جدیدی از راه میرسد، رسانهها، سایتها و خبرگزاریها سعی میکنند در قالب تصویر و ویدئو، برتریهای فناوری جدید را به مخاطب نشان بدهند.
طنز روزگار اینجا است که مزایا و برتریهای تکنولوژیهای مرتبط با «نمایشگر» را نمیتوان بهراحتی به «نمایش» گذاشت.
برای مثال، قابلیت HDR را در نظر بگیرید. به زبان ساده، استاندارد HDR با نمایش بیش از یک میلیارد رنگ (مقایسه کنید با ۱۶ میلیون رنگ نمایشگرها و تلویزیونهای معمولی)، طیف وسیعتری از جزئیات را روی نمایشگر نشان میدهد و به افزایش کنتراست نیز کمک میکند.
اگر بعد از خواندن جملهی قبل به هیجان آمدهاید و سعی دارید با جستجوی تصاویر و ویدئوهای HDR در اینترنت، تفاوت ۹۰۰ میلیون رنگی را با چشمان خودتان ببینید، از همین حالا بدانید که تلاشتان بینتیجه است.
ایراد کار اینجا است که مزایای تکنولوژی HDR را نمیتوان از طریق بستر غیر HDR به نمایش گذاشت. نمایشگری که شما همین حالا در حال خواندن این متن در آن هستید، به احتمال بسیار زیاد HDR نیست و تنها توانایی نمایش ۱۶ میلیون رنگ دارد.
برای همین نمیتوانید مزایای نمایشگرهای HDR را با استفاده از آن ببینید. درست مثل اینکه بخواهیم مزایای تلویزیون رنگی را از طریق تلویزیون سیاه و سفید به نمایش بگذاریم!
برای درک تأثیر تفاوتی که HDR ایجاد میکند، تنها یک راه وجود دارد: دیدن یک نمایشگر HDR از نزدیک.
اوضاع برای تکنولوژی OLED نیز به همین ترتیب است. هر چقدر که دربارهی آن نوشته یا نمودار و تصویر و ویدئو ساخته شود، باز هم نمیتوان ویژگیهای آن را از طریق «بستر غیر اولد» بهخوبی به مخاطب نشان داد.
با این حال، در این مطلب با توضیح کامل ابعاد فنی و تشریح جزئیات این تکنولوژی، سعی میکنیم تصویر درستی از ویژگیهای تکنولوژی OLED در ذهن مخاطب ایجاد کنیم.
یک اشتباه رایج
با مقایسهی کلمهی OLED و LED با خود بگویید این همه سر و صدا برای چیست؟ تنها برای یک حرف اضافهی O که آن هم مخفف Organic است؟
اصلاً LED ارگانیک به چه معنا است؟ آیا مانند میوه و سبزیجات ارگانیک آنها را بدون استفاده از کود و سم کِشت میکنند؟!
جواب کوتاه این است که اتفاقا همین کلمهی «ارگانیک» است که اصلیترین تفاوت را ایجاد میکند.
قبل از ادامه اشاره به یک نکتهی مهم ضروری است: چیزی به اسم تلویزیون LED وجود خارجی ندارد. عبارت تلویزیون LED تنها یک عبارت تبلیغاتی گمراهکننده است که توسط سازندگان بزرگ تلویزیون برای بازاریابی بهتر محصولاتشان استفاده میشود.
تمامی تلویزیونهای LED موجود در بازار (از جمله LED منزل خود شما) در واقع تلویزیونهای LCD هستند. عبارت LED جلوی نام تلویزیونها، به طرز فریبکارانهای مخفف عبارت طولانیتر «LED-backlit LCD» به معنای «LCD روشنشده توسط نور پسزمینهی LED» است.